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Il trittico delle Canson dla piòla continua con "La piòla neuva vol. 1 e vol. 2" due dischi che contengono 33 canzoni nate dopo il 1965 sull'onda del successo ottenuto dagli spettacoli teatrali. Le nuove canzoni trattano argomenti di vita quotidiana e nascono come contributo alla salvaguardia del più genuino ambiente popolare torinese e come reazione all'assillo della vita quotidiana e dei suoi intricati schemi sociali. Queste particolari canzoni, nate da un vasto lavoro di ricerca capillare e appassionato fra il proletariato urbano, sono da considerarsi a tutti gli effetti come piolisticamente impegnate e lo dimostra tra l'altro la circostanza che vengono cantate oggi in tutti gli ambienti popolari, senza distinzione dagli antichi temi tradizionali.

  

Il disco è stato prodotto in ricordo del terzo centenario della nascita di Ignazio Isler (1702 - 1778) e contiene 12 canzoni più due suggestioni di atmosfere musicali isleriane composte appositamente per l'opera discografica.
Un omaggio amorevole a Isler che è certamente da ricordare come il padre spirituale della più autentica poesia satirica e popolare in lingua piemontese. Una operazione culturale di autentico valore storico, sia per la scrupolosa attinenza ai testi, sia per la valorizzazione musicale fatta con grande scrupolo anche nella scelta degli strumentisti di grande valore professionale. Da sottolineare che è sinora l'unica opera discografica dedicata al grande poeta.

IL PAESE DELLA CUCCAGNA 


Col famos pais ‘d Cucagna

a l’é peui un gran pais,

gnun lavora la campagna,

pur a smìa un paradis;

lì, chi veul fé ‘l gargh, lo fassa,

j’é pa gnun ch’a lo ambarassa.

Fa nen bsògn ëd travajé

për vagnesse da mangé.


An fiocand a-i ven ‘d lasagne

larghe trè travèrs ëd dì,

e ‘d michëtte a gran cavagne

con ëd bon maron candì.

Quand a-i ven peui la tempesta,

tuti, anlora, a fan gran festa

ël ciel a sversa giù a baron,

ale, cheusse ‘d gròss capon.


Le nosere a fan ëd quajëtte,

a basta andeje a dëstaché;

salamin e sautisëtte,

pì ‘t na cheuje e pì na j’é ;

it veule peui ëd paste dosse,

bianche, giàune, vërde o rosse? 

Spassigiand long ij rivass

it na treuve a ògni pass.


A ògni pass a-i é ‘d fontan-e

anvece d’aqua a pisso ‘d vin:

porté cope ò damigian-e

për ciucé col vin divin.

Moscatel e malvasìa

a l’é del pì bon ch’a-i sìa:

sensa spende un sol dané

fin ch’as veul as peul cimpé.


E se për poltronerìa

i volèisse sté a durmì,

sté sigur, gnun av desvìa

fuss-lo pura già mezdì.

Strojassà ch’i sìje ‘nt la stansa, 

ronfé pura a chërpa-pansa: 

l’é la mòda del pais,

ognun fa sò ghiribiss. 


An cost pais s’i veule andéje,

deuve savej bin la strà.

Ma a l’é còsa da penséje,

për le gran dificoltà,

përchè a venta sempre core

për des agn e quìndes ore,

ant ël dur e un pò ‘nt ël mòl,

con la pàuta fin-a al còl.

Il paese della cuccagna